Griepvaccinatie

   Info

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte. Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Griepvaccinatie: extra belangrijk in coronatijden

Nu dit jaar ook het coronavirus circuleert, is griepvaccinatie – en voor sommigen pneumokokkenvaccinatie – meer dan ooit belangrijk. Want als een nieuwe piek aan coronapatiënten samenvalt met de jaarlijkse griepgolf, kan dat ziekenhuizen en zorgverleners overbelasten. Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door griep. Laat je dus vaccineren, zo help je jezelf én de zorgverleners.

 

In onze praktijk

In onze praktijk organiseren we een vaccinatiemoment op twee zaterdagen (15/10 en 29/10) en op vrijdag 18/11. U kan hiervoor online of telefonisch een afspraak maken. U neemt het vaccin mee en hoeft niet te betalen. 50plussers krijgen het vaccin zonder voorschrift mee bij de apotheker. Bent u jonger dan 50, mail dan uw dokter om een voorschriftje.

Wat kost de griepprik?

De griepvaccins kosten ongeveer 4 euro per vaccin voor gewoon verzekerden en 2,5 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming heeft.

Deze groepen komen in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling:

  • personen van 50 jaar of ouder;

  • personen die een van de volgende chronische ziekten hebben: hart-, long- of nieraandoeningen, diabetes, verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling;

  • professionele kwekers van gevogelte en/of varkens en hun gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, en voor personen die beroepshalve in contact komen met levende vogels en varkens;

  • verzorgend personeel dat in direct contact komt met personen met een verhoogd risico op complicaties;

  • zwangere vrouwen;

  • personen opgenomen in instellingen;

  • personen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige acetylsalicylzuurtherapie ondergaan

  • al wie onder één dak woont met de risicogroepen of met kinderen jonger dan 6 maanden.

Met de aanvullende ziekteverzekering kan je bij de meeste ziekenfondsen jaarlijks een bedrag terugvragen voor kosten gemaakt voor de aankoop van vaccins. Vraag hiervoor een speciaal attest in je apotheek.